Järvien kasvihuonekaasut lämmittävät ilmastoa luultua enemmän – Pohjolan järviseuduilla vaikutus saattaa lähennellä liikenteen päästömääriä

”Järvien kaasupäästöjen merkitystä ilmastonmuutoksessa on alettu ymmärtää vasta viime vuosina. Suomen järvissä metaania on keskimääräistä enemmän.”

”Metaanipäästöjen osuus on pieni verrattuna maailman hiilidioksidipäästöihin, mutta metaani lämmittää ilmakehää 25 kertaa voimakkaammin kuin hiilidioksidi.”

”Ravinteiden lisääntyminen eli järvien rehevöityminen on tyypillisin ihmisen toiminnasta aiheutuva muutos järvissä. Maa- ja metsätalouden aiheuttama ravinnekuorma rehevöittää myös Suomen järviä.

https://yle.fi/uutiset/3-10038728


Rehevöityminen ja ilmastonmuutos lisäävät järvien kasvihuonekaasupäästöjä

”Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa lisääntyvien ravinnehuuhtoumien sekä ilmaston lämpenemisen kasvattavan merkittävästi etenkin matalien järvien metaanipäästöjä ilmakehään.”

https://www.uef.fi/-/rehevoityminen-ja-ilmastonmuutos-lisaavat-jarvien-kasvihuonekaasupaastoja

https://www.nature.com/articles/doi:10.1038/s41558-017-0063-z


Tuli tummat vedet

”Suomi on metsien ojituksen super­valta: Ojitus on palvellut metsä­teollisuutta, sotkenut järvi­vesiä, pilannut kala­kantoja ja virittänyt pommin, joka uhkaa laueta.”

”Naisjärven liete on suurelta osin peräisin metsätaloudesta, varsinkin metsäojista, joita kaivettiin täälläkin ahkerasti 1960–1980-luvuilla. Suomi on metsäojituksen supervalta, joka on kuokkinut suonsa perusteellisemmin kuin mikään muu maa maailmassa.”

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006156625.html