Metsien ikärakenne


”Large trees have increased greatly in Finland during 1921–2013, but recent observations on old trees tell a different story.”

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1470160X18309488


Yli 120 vuotiaiden metsien keskimääräinen osuus prosentteina VMI3:ssa ja VMI8:ssa.

http://www.metla.fi/ohjelma/vmi/vmi-mvarat-vanhat.htm



Miksi Metsähallitus hakkaa keskeneräistä metsää, ihmettelevät monet metsäomistajat – syynä laskentakaava ja tulospaineet

”Hakattavat metsät ovat nuorentuneet. Samanlaisia tarinoita kuuluu paljon muualtakin Suomesta. Metsähallitus tuntuu hakkaavan paljon isoja aukkoja ja ns. ”keskeneräistä metsää.”

https://yle.fi/uutiset/3-10473646


Uudistunut ikärakenneindikaattori kertoo metsien nuorentumisesta

”Yli 140-vuotiaiden metsien määrä on puolittunut koko maassa 1920-lukuun verrattuna. Erityisen voimakasta muutos on ollut Pohjois-Suomessa, jossa yli satavuotiaiden metsien osuus on romahtanut 65 prosentista 23 prosenttiin ja yli 140-vuotiaiden 45 prosentista 14 prosenttiin.”

https://www.luonnontila.fi/fi/esittely/ajankohtaista/uudistunut-ik%C3%A4rakenneindikaattori-kertoo-metsien-nuorentumisesta


Metsiensuojelu laahaa kaukana tavoitteesta – Katso taulukosta, paljonko sinun lähelläsi suojellaan metsiä

”Suomi on sitoutunut YK:n biodiversiteettisopimukseen, jonka mukaan Suomen pitäisi suojella muun muassa 17 prosenttia maa-alueistaan. Metsien osalta tavoite on yhä kaukana.”

https://yle.fi/uutiset/3-9796493


Metsälain muutos heikensi luonnonsuojelua, ja Espoon kokoinen alue arvokasta luontoa jäi ilman lainsuojaa – ”Tämä on skandaali”, sanoo WWF

”Lakimuutos on johtanut siihen, että metsälain määrittelemiä erityisen tärkeitä elinympäristöjä on poistettu suojelun piiristä. Luonnonvarakeskuksen mukaan tämä heikentää metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamista.”

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006372384.html


Kielletty metsä

”Maapallolla elää kahdeksan miljardia ihmistä. Heistä hyvin harva on koskaan käynyt oikeassa metsässä. Se koskee myös suomalaisia, vaikka me luulemme elävämme metsän keskellä. Suomessa on vain muutamia oikeita metsiä.”

https://dynamic.hs.fi/2019/kielletty_metsa/


Katoava luonto

”Luonnontilainen luonto on vähentynyt maailmasta satojen vuosien ajan. Lajien katoamisesta tietokirjan kirjoittanut Juha Kauppinen vie meidät retkelle Evon aarniometsään ja kertoo, mihin ihmiskunta tarvitsee luonnon monia muotoja.”

https://dynamic.hs.fi/2019/katoavaluonto/